HTML

Mobilitás

Sokáig skizofréniának gondoltam, hogy ugyanúgy érdekel a tömegeket mozgatni képes személyszállítás és a némelyek által önzésnek nevezett autózás-motorozás. Aztán nagy keservesen megtaláltam a közös hasznukat: mindkettő mozgékonnyá, azaz társadalmi vagy nemzetgazdasági szempontból hasznosabbá teszi az egyént. Ez tehát a két fő téma. No meg persze alkalomadtán eszembe jut más is; ha nem bírom benntartani, leírom azt is.

Friss topikok

2013.09.06. 12:32 Jermann Kálmán

Hamis videó a Critical Mass egyik főszervezőjéről?

Hamis videó a Critical Mass főszervezőjéről?

A nyilvánvalóan részletekből összevágott, a tényeket elferdítő kép- és szöveganyag ugyanis az akarja bizonyítani, hogy a kerékpárosok nem vitatottan igen sűrűn előforduló közlekedési szabályszegését az ország egyik első kerékpárosa nem elítéli, hanem az autósok és a gyalogosok szabályszegésének emlegetésével akarja elütni a kérdés. 

Döbbenetes videó jelent meg a legismertebb videómegosztó portálon, szereplője Kürti Gábor, a Critical Mass egyik szervezője, a Magyar Kerékpárosklub tisztségviselője. Az állítást én képtelenségnek tartom, nyilvánvalóan aljas provokáció, mert lehetetlen, hogy a biciklisekben nincs józan belátás, és nem tudják azt mondani: "igen, vannak köztünk, akik hibáznak, mert nem tartják be a KRESZ-t, de mi azt a többséget képviseljük, akik szabálytisztelők, és nemhogy megvédjük gyermeteg érvekkel, hanem kitaszítjuk magunk közül azokat, akik lejáratják a kerékpárosokat a piros lámpán áthajtással, az egyirányú utcákba való helytelen irányból behajtással, a járdán hancúrozással, a kerékpár úttal párhuzamosan az úttesten biciklizéssel".

kurti-critical-mass-kep-1.jpgBudapest, Bartók Béla út (a kerékpáút jól látható)

Már a felvezetés is meglepő, és előre vetíti azt, hogy manipulált a videó. Ugyanis bulváreszközök használata miatt leszólja az egyébként tényleg marginális szerepű parkolásbarát kiscsoportot - ez nonszensz, hogy is tagadhatná meg magát Kürti Gábor, aki mestere a "lelkes gerilla-propagandának", a feltűnést és megjelenést biztosító rendezvények létrehozásának. Mert mi más (volt) a Critical Mass, mint demonstráció - nem pedig társadalmilag szükséges, bizonyos csoportok számára előnyös és hasznos együttlét? Igen, a cél a figyelem felkeltése, és ehhez nem volt drága semmilyen eszköz sem, és az is mellékes ilyenkor, hogy esetleg ezreknek okoz átmeneti hátrányt egy kerékpáros felvonulás. Az is nevetséges, hogy Kürti az Autóklubra hivatkozott volna, mint lehetséges tárgyalópartnerre: ő is tudja, ahogy mindenki, hogy a Magyar Autóklub bármivel szívesebben foglalkozik, csak az érdekképviselettel nem. Tehát le sem fognak ülni velük, mert borsódzik a hátuk, hogy társadalmilag fontos kérdéseket kéne feszegetni - ezt a pártállami korszak óta kerülik, és meg is maradtak, a régi zsírjukban.

kurti-critical-mass-kep-3.jpgBudapest, Lágymányosi-híd (kerékpárút a híd északi oldalán)

A nyilvánvalóan az agresszív autós tábor ügynökeként feltűnő riporter végig provokálja Kürtit - de az kizárt, hogy Gábor ezeket a válaszokat adta volna, amit a képben és szövegben egymástól elcsúszó videón láthatunk. Ha őszinte akarok lenni, akkor azt mondom, szerintem Kürti Gábor azt válaszolta a riporter kerékpárosok szabályszegéseire, a vele konkrétan megtörtént balesetveszélyes szituációra reflektálva: "sajnálatos, hogy önnel ez történt, és tagadhatatlan, ahogy az autósok között, a biciklisták táborában sem mindenki tartja be a szabályokat. Ahogy én a sebességkorlátozásnál lelassítok 60-ra a Váci úton, és elszáguld mellettem a sok gépkocsi, úgy a piros lámpánál megálló kerékpáros mellett is átvág jó néhány társa. Ez mindkettő elítélendő, szögezzük le! Nincs mentség egyikre sem, de vegye figyelembe a tisztelt riporter úr, a szabályszegés nem a biciklisek lételeme, a csendes többség igenis megáll a pirosnál, ahol van kerékpárút vagy -sáv, azon hajt (nem pedig mellette a közúton), és meg tudják különböztetni a járdát a kerékpárúttól".

kurti-critical-mass-kep-2.jpgBudapest, Kelenföldi pályaudvar aluljárója előtt (járda)

Vagy ha mégsem ezek a válaszok hangoztak volna el, akkor is van mentség: az agresszív kérdésekre csak hárító válaszokat lehet adni. Másképp sohasem nyílik fel a szeme a riporternek, hogy inkább a Nagykörútról kéne beszélgetni. Nagyon jól tette Kürti Gábor, hogy nem ment bele a megalázó helyzetbe, ahol egy fontos kérdésre vonatkozó értelmes javaslatok megjelenése helyett a biciklisek szabályszegésére próbálták terelni a beszélgetést. Ugyan - ahogy magától Kürtitől hallottuk - az elmúlt években megtízszereződött a kerékpárosok száma, egyelőre még nem indokolt arról eszmét cserélni, hogy mi lesz, ha még ez a szám is megtöbbszöröződik. Valóban, még nem szükséges a szánalmas visszaköpködés helyett a felvilágosításra helyezni a hangsúlyt. Annak van csak hírértéke, hogy ennyi ezer kerékpáros halad át egy bizonyos útszakaszon, és ez a sokszorosa a mi Critical Massunk előtti időszakénak, annak szemernyi sincs, hogy a tömegrendezvényen vagy szóróanyagainkban felhívtuk kerékpáros társaink figyelmét arra, hogy nem erővel, tömegünk kritikus voltával kell felhívnunk magunkra a figyelmet, hanem azzal, hogy kivételezés helyett be akarunk illeszkedni a többi közlekedő közé. Ez nem elég bulváros, a kutya nem fog írni róla, ugye?

kurti-critical-mass-kep-5.jpg

kurti-critical-mass-kep-7.jpg

Mutogató, majd fenyegetőző. Megmagyarázni nem tudta, miért megy a kamionokkal és hetvennel - vagy többel - száguldó személyautók között a vadonat új, tükörsima kerékpárút helyett. Helyszín: Budapest, XXI. kerület, csepeli elkerülő (szeparált kerékpárút a bal oldalon - de már a Szabadkikötő mellett sem használta az ottanit)

És ha már idáig jutottunk: ha ez a nívó, lassan ideje új arcok után néznie a Kerékpárosklubnak. Igen, kellettek a nagyszabású rendezvények, a bulvár kiaknázása, de mostantól jobb lenne, ha az igen hangosan kurvaanyázni képes kevesek képviselete helyett a józan, belátó, türelmes, az egymás mellett élést elvként valló, és többségben lévő kerékpárosoknak akarna megfelelni a szervezet. Külsőleg is: mert ami a linkelt videó alatt, a Youtube kommentek között megjelenik, az taszító, és épp azt a dühöt és agresszivitást mutatja, amit magukkal szemben - okkal - elviselni nem akarnak. Az a mocsok, ami ott megjelent, vegytiszta bizonyítéka, hogy a söpredéket hallgatjuk az átlagos, ezért pirosnál megálló, ha az íve kedvezőtlen, akkor is a kerékpárúton maradó, a járdát csak a biciklijét tolva használó sok tízezer csendes biciklis helyett. Ők nem fognak beszállni a vitába, mert nem elég aktívak, nem akarnak konfrontációt.

kurti-critical-mass-kep-6.jpgBudapest, Kelenföldi pályaudvar - aki kikerüli őket, annak a piros sávon kell elmennie

Pedig minden rajtatok múlik, kedves szabálytisztelő kerékpárosok: ha ti nem taszítjátok ki magatok közül a szabályokra nagy ívben szarókat, akkor minden más közlekedő okkal fog általánosítani: "a biciklis áthajt a piroson, szembe teker az egyirányú utcában, járdán és az úttesten megy, amikor van kerékpársáv- és -út". Ne legyetek restek akár udvariasan rászólni a másikra, hogy ne tegye ezt. Ne tegye, mert neked árt vele. És rajtad áll, hogy olyan tisztségviselőd van-e a Magyar Kerékpárosklubban, aki felül egy friss kellemetlensége miatt épp nem barátságos riporternek, és hárít, átlátszón, hamisan, hitványan.

kurti-critical-mass-kep-4.jpgÉs egy utolsó Kelenföldről: ketten vannak, de behozzák a bringát a váróterembe, hadd kerülgessék a jegyvásárlók őket

Vagy ha csak a hangosan ordítozók taszítanak ebben a klubban, keress másikat magadnak. Akik a te érdekedért dolgoznak, és nem azokért, akik a tekerés közben az erőlködéstől nem kapnak vért az agyukba, és éppen úgy is viselkednek: állat módjára.

(És ha te ebben az írásban az autósok védelmét látod, maradj csendben, mert nem értettél semmit. Nem, itt nincs arról szó, hogy az autósok nem szegnek szabályt: de, azok is, és meg is van a véleményem róluk. Épp annyira helytelenítendő, mint a gyalogosoké is. Most csak az ostoba terelést, a másokra hivatkozás erőtlenségére mutattunk rá. Megtehetnénk, ha épp egy autós hivatkozott volna arra, hogy ő azért megy a kerékpársávon, mert a biciklis átmegy a piroson, vagy épp egy gyalogos hivatkozott volna arra, hogy azért futott át a Körúton, mert az autós is feláll a járdára. Mind röhejes, ugye?)

3 komment

Címkék: közösségi közlekedés egyéni közlekedés Kulturált Környezetért Mozgalom


A bejegyzés trackback címe:

https://jermann.blog.hu/api/trackback/id/tr175497855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2013.09.06. 16:27:42

Jack, Neekd, mint józan gondolkodású embernek mi a véleményed a körúti kerékpárútról?

(a poszt témájára majd később reflektálok.)

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2013.09.06. 17:01:44

Ezen a "józan gondolkodású ember" jellemzésen jót nevettem. :-)

Tavaly voltam Bécsben, és azt láttam, szinte mindenhová odafér a kerékpárút vagy -sáv - ahová akarják, hogy odaférjen. Ésszerű áldozatokat kell hozni, azt figyelembe véve, hogy mennyi ideig tart a biciklisszezon. Tehát akár úgy, hogy van nyári útvonal, és téli, korlátozott kapacitású. Épp úgy fordul, hogy a nyáron kisebb autóforgalmú főváros szélesebb/több (bizonyos helyeken tehát ideiglenes) kerékpáros útvonalat bír el, amiből ekkor több kell.

Aztán voltam párszor Padovában, ahol szinte mindenki biciklizik (mivel alapterületre sokkal kisebb, mint Budapest, ezért érthető is). Ott pedig a sétálóutcák kivételével mindenhol mehetnek, és igazodik hozzájuk az autó- és robogóforgalom. (De a sétálóutcát annyira komolyan veszik, hogy a rajta keresztbe áthajtótól is elvárják, hogy pattanjon le arra a 10-20 méterre a drótszamárról. Rendőrök/csendőrök posztolnak, és nem haboznak szólni.)

Rocko- 2013.09.07. 10:42:08

na, megnéztem a videot is.
valóban provokálás, a poszttal egyetértek: nagyon hamar rendet kell tenni, mert súlyos balesetek, konfliktusok lesznek ebből a helyzetből.

@Jermann Kálmán: ne nevess! nem magamat fényezendő, de Rajtad kívül egyedül Szilágyi Károlyt (és magamat) látom, mint akik átlátják a közlekedést, és képesek azt maga komplexitásában kezelni. mások többnyire csak a saját szemszögükből hajlandóak lesni.

a választ köszönöm! én is inkább a csökkentett gépjárműforgalmú sétálóutca jelleggel értek egyet, de nem a körúton. annak úgyis felül kéen vizsgálni a lámpaváltási rendszerét.
süti beállítások módosítása