HTML

Mobilitás

Sokáig skizofréniának gondoltam, hogy ugyanúgy érdekel a tömegeket mozgatni képes személyszállítás és a némelyek által önzésnek nevezett autózás-motorozás. Aztán nagy keservesen megtaláltam a közös hasznukat: mindkettő mozgékonnyá, azaz társadalmi vagy nemzetgazdasági szempontból hasznosabbá teszi az egyént. Ez tehát a két fő téma. No meg persze alkalomadtán eszembe jut más is; ha nem bírom benntartani, leírom azt is.

Friss topikok

2010.01.01. 13:00 Jermann Kálmán

Abszolút ingyencirkusz

Bárki találta fel a Szilveszter-Újév fordulóján tartott, spontán összejövetelnek tűnő népünnepélyt, zseni volt. 

Egy olyan méretű lángelme, mint egykoron Lord Sandwich, aki rávette az embereket, hogy dupla kenyéradagot nyeljenek le szimpla feltéttel. De míg a jó angol arisztokratánk beérte a drágább összetevők felezésével, a szilveszteri nyílt színi mulatozás feltalálója a fő haszonélvezőnek, vagyis az emberek unalmától rettegő államnak gyakorlatilag semmilyen költséget nem szánt. A tűzoltók úgyis csak elgémberednek a laktanyában, ha semmi dolguk, ezért külön öröm, sőt, a pénzbe kerülő gyakorlásokkal szemben kifejezetten olcsó, hogy 64 helyre ki kellett vonulniuk Szilveszter éjén. Ugyanígy, a szeméthalmok eltakarítása is méltányos központi költség, külön apparátus nélkül megoldható. 

Közben az áldott, jó nép a saját pénzéből, magának teremt jó hangulatot (tekintélyes adótartalmú szesszel, naná), egyénileg gondoskodik a gyülekezési helyekre való eljutásról és az önszórakoztatásról, bőséges mennyiségű hangkeltő és pirotechnikai eszköz megvásárlásával. Mi, kicsit korosabbak jól emlékszünk, pont ugyanígy volt annak idején a kommunizmus felé törekvő rendszerek kedvenc ünnepén, május elsején. Csak akkor ez az államnak rengeteg pénzébe került: egy értékes (virágillatú, serény) munkanapot kellett áldozni a munka ünnepére; méltó módon, sok vörös anyaggal elő kellett készíteni a Felvonulási teret; szállítmányozni a töméntelen embert; és persze illő technikai eszközzel (tankok, torpedónaszádok, vadászgépek stb.) mulattatni őket. Érvágás volt, nem is kicsi. 

Ezzel szemben a Szilveszter semmibe se kerül. Egy olyan telt házas sportmérkőzés, ahol minden kelléket megkap a nép, hogy extázisba kerüljön (büfé nyitva, konfetti, dudaárus jelen van, a pattogatott kukoricás és a görögtüzes feltöltötte készleteit), és a közönség úgy is tesz, mintha a gyepen ott izzadna a két csapat, a pálya szélén a taktikai utasítás betartásáért tördelné a kezét a két edző, a kispadon ülők feszülten várnák a jelet a bevetésre, a játékvezető pedig minden másodpercben emlékezne a hazai csapat ellen múltkor jogtalanul befújt büntetőre. Ezzel szemben egy fia labdaszedő sincs jelen, csak a lelátó zúg, tombol - a semmire.

Ez a mi Szilveszter esténk, Újév hajnalunk. Váljék egészségünkre!

A kép népszerűsítse a Gyöngyösi Állatkertet:

http://www.szorako-zoo.extra.hu/kezdolap.html

Szólj hozzá!

Címkék: címke nélkül


A bejegyzés trackback címe:

https://jermann.blog.hu/api/trackback/id/tr221636789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása