HTML

Mobilitás

Sokáig skizofréniának gondoltam, hogy ugyanúgy érdekel a tömegeket mozgatni képes személyszállítás és a némelyek által önzésnek nevezett autózás-motorozás. Aztán nagy keservesen megtaláltam a közös hasznukat: mindkettő mozgékonnyá, azaz társadalmi vagy nemzetgazdasági szempontból hasznosabbá teszi az egyént. Ez tehát a két fő téma. No meg persze alkalomadtán eszembe jut más is; ha nem bírom benntartani, leírom azt is.

Friss topikok

2010.01.06. 13:00 Jermann Kálmán

Nem kell kötött pálya, férfiként halok meg!

Nem vagyok puhány, nem riaszt vissza a közút megszokott használatától az arasznyi hó. Persze akadnak, akik ilyenkor előveszik a megszokott lózungokat, és igazuk biztos tudatában hintik az igét, miszerint jobb ilyenkor tömegközlekedni, főleg a síneken járó masinákkal. Bebizonyítom, miért gyenge és elfogadhatatlan az érvrendszerük.
 
1. Amíg a gyalogosok a gusztustalan latyakot tapossák dideregve, én a szűz havat törhetem az autóm körül, és kellemesen kimelegszem, mire eltávolítom a fél köbméternyi rárakódott csapadékot.
 
 
2. Mire a puhatestűek fáradságos munkával eljutnak az első megállóig, én javában tesztelem a kipörgés- és a blokkolásgátló áldásos szolgáltatásait.
 
 
3. Míg a közösségi közlekedést választóknak fel kell mászniuk a peronról az utastérbe, a hasonlóan kellemetlen embertársaik közé, én – kihasználva a gravitációt – behuppanok az ülésem jól ismert kényelmébe; bár kicsit hideg, de majd felmelegítem.
 
4. A sokaság minden megállónál a képébe kapja a kinti jegeces levegőt, én – ha akarom – az egész út alatt saját szagomat szívom.
 
5. Mialatt az utasközönségnek nevezett biomassza a többiek üvöltő fülhallgatóiból áradó kakofóniától szenved, én kedvenc csatornámra hangolok, vagy ha az tetszik, elindítok egy lemezt a CD-játszóban - bármely szánalmas mp3-as játszó hangerejének az ezerszeresén.
 
  
6. A többiek átszállnak, csatlakozást keresnek – én egyenletesen haladok, és az sem bánt, ha néha kicsit lelassul a forgalom: karácsonykor sokkal rosszabb volt.
 
 

7. És a tömegközlekedés mániákusainak halovány ultima ratiója, a parkolási problémák: megállok, ahogy szoktam, sőt, még tetszik is, ahogy a férfias virtussal hosszú csapást hagyok a járdán. Ilyenkor úgysincs közterületes, az is ember, csak nem hajtják ki az ítéletidőbe.

7 komment

Címkék: közösségi közlekedés egyéni közlekedés


A bejegyzés trackback címe:

https://jermann.blog.hu/api/trackback/id/tr971651398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2010.01.06. 19:54:13

haha, a kötött pályáig el se jutottam, miután 20 percet vártam és fel se fértem, így inkább autót választottam.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.01.06. 19:57:57

Én (sajnos) kitartóbb voltam - így megtapasztalhattam, sehol nem volt letakarítva egyetlen peron sem, a felüljárók és aluljárók lépcsőit is a gyalogosok tiporták, oda sem jutott hólapát és kezelője...

Rocko- 2010.01.07. 00:37:31

ezek mai képek amúgy?
jelentem 159-es párban járt, HÉV-et egyet láttam, Boráros, Móricz, Villányi út elég kihalt volt villamosügyileg.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.01.07. 09:53:01

Én tegnap Csepelen a HÉV végállomás mellett a Rákóczin láttam a járdán sétálni hólapátos embereket, voltak vagy 15-en. Buszon ültem a kifelé vezető irányban, a pláza előtti lámpánál álltunk amikor megláttam őket. A jegyvásárlások miatt kicsit sokat álltunk, tehát volt időm végignézni, ahogy átsétálnak a 10 centi szmötyiben a volán majd a bkv buszok megállóján is. Ekkor tettem fel magamban a kérdést, hogy ha a megállóban sem túrják el a havat, akkor vajon hova mennek/merre jártak? :)

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.01.07. 19:17:02

@Rocko- · autofilia.blog.hu 2010.01.07. 00:37:31: - igen, aktuális fotókat csatoltam, kivéve az éjszakai dugósat, az a karácsony előtti egyik havas napon készült.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.01.07. 19:22:10

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.01.07. 09:53:01: én ugyanezt északról a Szent Imre tér felé gyalogolva tapasztaltam, de a HÉV-ről aztán láttam is a narancsos brigádot: az Ady végén a romatelep és a 10 emeletesek közötti átjárót tisztították. De mire ezen felmérgesedtem volna, szerencsére megpillantottam egy sokkal nagyobb hóeltakarító csapatot, akik a Szállító utca amúgy szinte senki által nem járt járdáját pucolta tisztára; hiába, az FKF telephelye előtt nem lenne jó reklám a havas gyalogjáró. :-)
süti beállítások módosítása