HTML

Mobilitás

Sokáig skizofréniának gondoltam, hogy ugyanúgy érdekel a tömegeket mozgatni képes személyszállítás és a némelyek által önzésnek nevezett autózás-motorozás. Aztán nagy keservesen megtaláltam a közös hasznukat: mindkettő mozgékonnyá, azaz társadalmi vagy nemzetgazdasági szempontból hasznosabbá teszi az egyént. Ez tehát a két fő téma. No meg persze alkalomadtán eszembe jut más is; ha nem bírom benntartani, leírom azt is.

Friss topikok

2010.02.02. 18:00 Jermann Kálmán

Sóhányók

Páni félelem fogja el a közületek tulajdonosainak egy részét, amikor megérkezik a havazás. Rettegnek az épületük előtti járdán bekövetkezett baleset utáni kártérítéstől. Csak épp nem a kézenfekvő megoldást, a hómunkást alkalmazzák a rendeletben előírt járdatisztítási feladatokra, hanem tonnaszámra szórják a sót.
Az ártalmatlannak látszó sókristályok tulajdonképpen vérengző fenevadak: alig várják már, hogy a térburkolat résein átszivárogva mérgezzék a talajt 
 
Nem is tudom, tán natúr gumicsizmára kéne ebben a latyakos időben váltani, amit aztán otthon a kád felett le lehet csapatni. Mert a bőr lábbelit egyszerűen szétmarja a hóléből és a felolvadásáért felelős sóból álló fluidum. Kutyát akkor vigyünk ilyenkor járdán sétáltatni, ha ilyen körmönfont kínzásos módon akarjuk elveszejteni. A növényi vegetáció viszont nem érez, az csak egyszerűen kiszárad, amikor szép lassan elér a gyökereihez a tömény nátrium-klorid-koncentrátum.
 
Vajon miért nem törődik ezekkel az irodaház/középület tulajdonosa? Vagyis azzal, hogy közvetlen kötelezettségének elvégzésével iszonyatos közvetett kárt okoz:
- jobb sorsra érdemes lábbelik milliói nyomorultul pusztulnak el, jóval tervezett élettartamuk előtt;
- ölebeink, lakásunk őrei nem hordanak bakancsot, nekik tappancsuk úgy néz ki egy kiadós séta után, mintha a leghagyományosabb tartósítási eljáráson esett volna keresztül;
- Budapest korántsem nevezhető „zöld városnak”, minden egyes feleslegesen kiszórt sószemcse tovább sanyargatja azt a pár csenevész fácskát, talpalatnyi füves területet.
 
Miközben felkészült, edzett, munkára vágyó fiatalemberek ezrei számítanak a hólapátolásból származó bevételre, hogy ne mondjam, egzisztenciák múlnak ezen, a lelketlen ingatlantulajdonosok az olcsó szóróanyagot vásárolják, és az a portás, aki ifjonti éveiben, amikor erről a szép hivatásról ábrándozott, el nem tudta képzelni, hogy most méltatlan módon neki kell széthintenie a járdán a fehér anyagot.
Nem spóroltak az anyaggal. Mocskos és a közé kevert só miatt ártalmas
 
Állítólag ez év őszétől tilos lesz a járdák sózása. Tesztelhettük volna a rendszert már most télen, mert a többszöri hóesésből származó sokarasznyi hóra kiszórt anyag hónapokig csúfítja majd ugyanezen irodaházak környékét, ahogy menthetetlenül be is hordják az odalátogatók – mert ugye a síkosság-mentesítés kötelesség, a tisztára söpört járda nem. De nem, isten őrizz’ a biológiailag etikus módszerektől, az utolsó pillanatig kihasználjuk a jog adta lehetőséget, és ömlik a környezetkárosító só az utcákra.
Ha eltörik a lábunk, azért perelhetünk, a tönkrement lábbeliért nem
 

42 komment

Címkék: egyéni közlekedés gyalogosan


A bejegyzés trackback címe:

https://jermann.blog.hu/api/trackback/id/tr571723314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.02. 21:40:17

Inkabb a so, mint a homok.

Utalom, hogy nyakig kell jarnom a sarban a sok homokozas miatt.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.02.02. 21:44:09

Jaja, iszonyat amit művelnek, de nem csak az irodaházaknál, hanem mindenhol.
Persze jövőre sem lesz fenékig tejfel az élet, mert csak a járdára nem szabad sót szórni, az FKF Rt. továbbra is sózni fogja az utakat.
(Mondjuk ők grammra kiszámolják -- állítólag --, hogy mennyit kell kiszórniuk, szóval nem 2 cm vastagon hordják fel.)

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.02.02. 21:45:24

Homok helyett kőzuzalékot kéne használni. Ezt csinálják nyugaton is, és működik. Nem halnak meg többen télen, mint nálunk elcsúszás miatt...

Másik meg, hogy a lesózott járda visszafagy. Ha el van takarítva, és kőzúzalékkal felszórva, akkor nem csúszik.

hipokrita 2010.02.02. 21:47:34

mi műtrágyát alkalmazunk. némiképp drágább, de hatékony, nem árt a cipőknek se, és a növényzetnek egyenesen jót tesz. ja, meg elsöpörjük-lapátoljuk a havat, a műtrágya csak a visszamaradó jeget pusztítja el. vélemény? :)

Egy Dagadt Patkány (törölt) 2010.02.02. 22:05:03

@Meister: az nem csak só, hanem nagyrészt homok, de használnak zeolitot is ( amúgy elég szigorú a cuccnak a szabályozása amit hsaználnak )

Ungarsk 2010.02.02. 22:16:09

Itt mifelénk Norvégiában nem sóznak, pedig hó az van. Nem is érne semmit a -20 fokban. Legjobb esetben kőzúzalékot szórnak ki. A járdákat nem is takarítják igazán, az emberek letapossák, majd pár nap, hét múlva megjelenik egy nagy hókotró gép és a letaposott havat, jeget felmarja. Vagy nem. Akkor csúszik minden. Erre az esetre pedig spéci cipőre húzható csúszásgátló talpak vannak, fém szögekkel a biztos tapadásért.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 22:27:55

jaj de nem szeretem amikor az én cipőm is ilyen fehér.

100holdas 2010.02.02. 22:37:28

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Én meg utálom, ha ékezetek nélkül ír valaki...különben teljesen igaza van a posztolónak: rettenetes, amit művelnek egyes "házmesterek". Nem érti a szerencsétlen, hogy a saját, vagy a gyermeke jövőjét teszi tönkre. A XII. kerületi Táltos utcában vastagon, nagy csomókban áll a só a járdán. Amikor a kutyákkal sétálni megyünk, az úttesten tudunk csak közlekedni - mert hálistennek (vagy a FŐKEFÉ-nek) még ma (kedd) sincs letakarítva.

I. P. S. 2010.02.02. 22:40:08

Ezen már én is gondolkodtam, lehet, az édesvíznek is árt ennyi só hirtelen megjelenése a körforgásban. Mert ugye a só, amit mi kiszórunk, már évezredek óta eltemetve volt valami bányában, nem volt része a természetnek.

De Németországban is sót használnak, pedig ott erős a zöld lobbi.

cyanide 2010.02.02. 22:45:00

Nálunk is a műtrágya van rendszeresítve. Van egy nagy zsák, itt-ott összecsomósodott benne a granulátum, ha akció van, kb egy maréknyival felszórom a jeges részeket, lapátolás, seprés után.

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2010.02.02. 23:55:38

itt is a bocskai úton a vén házmester nagyon hirtelen kiszórt 2 raklap sót... egyébként az még hagyján, hogy szétcseszi a lábbeliket, tappancsokat, de azért azt igazán elmagyarázhatná nekem valaki, hogy a szabadság-hidat melyik marha állt neki sózni? Majd jól szétmarja a francba az acél elemeket (van ott bőven, ugye), aztán lehet megint csiliárdokat elkölteni a karbantartásra... A Margit-híd iskolapélda, hogy mennyire szétcseszi a só az ilyen szerkezeteket (is)....
szerintem tiltsák csak a sózást nyugodtan. és büntessenek kőkeményen.

kendyone 2010.02.03. 00:28:08

a 2. képen kőzúzalék van kiszórva....

OkoskaTo:rp 2010.02.03. 00:52:09

@kendyone: Elhiszed a fénykép készítőjének, hogy az homok+só? Amúgy a kép alapján én is neki adok igazat.

A jövő szezontól tényleg tilos lesz NaCl-dal sózni. Ez jó lesz arra, hogy megbüntessenek néhány házmestert. De szerintetek a FKF, a Máv ésatöbbi vajon mekkora készleteket halmozott fel belőle, illetve még most mekkora mennyiséget szerez be belőle? És ha ősztől tilos lesz kiszórni, akkor mégis hová tüntetik majd el azt a sokezer tonnát - megvenni senki sem fogja, hiszen ők sem használhatják fel.

intizar 2010.02.03. 01:04:34

Ronda dolog a só. De nekem bejön egy módszer, pedig hát egy téli cipőm van már több éve. Mikor hazajövök, megnézem, hogy van-e fehér csík, és ha van, akkor hideg vízzel, WC-papírral, konyhai törlővel vagy pzsvel lepucolom. Mikor indulok, alaposan bekenem ezzel a cipőzsírral (hivatalos neve Boston balzsam). Igaz, otthon dolgozom, de hát aki munkahelyre jár, az tarthat ott is egy balzsamot, és csak van mosdó meg vécépapír. Nem mintha ez mentené a barbár sózási szokást, de megoldásnak megoldás a cipő számára.

Ebzon 2010.02.03. 01:39:45

Egyetértek a postolóval, de azért "annyira" nem tragikus a helyzet(az ember mindíg csak azt az utcát vési be a fejébe ahhol sóztak...),a cipőmet én nem sajnálom az a dolga hogy kibírja a megpróbáltatásokat.Milyen cipő az amelyikkel soha nem lépsz sárba,pocsolyába, vag szarba?Olyan mintha az életet vonnád meg tőle.És valóban nem egy nagy "was ist das" lepucolni a cipődet, ha ennyire zavar a téma tuti hogy letakarítod, tudom más hülysége miatt szar melót végezni, de ez a demokrácia :P

Ebzon 2010.02.03. 01:45:06

Egyébként az a sajálatos, hogy tényleg leszarják a jövőt, és ez az üzi megy a köv genereciónak is ,"ők azt már úgysem érik meg"

Gregor Elmarsson 2010.02.03. 07:03:59

Nagyapám szerint az ő gyermekkora idején (30-as évek) hamut meg fűrészport használtak, ami a lapátolás után megmaradt vékony réteg hóval elegyedve smirgliszerűvé fagyott éjszaka, szóval simán lehetett rajta járni. Persze, ez ma kivitelezhetetlen, akkor a többség még magának fűtött a vas- vagy cserépkályhájában.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.02.03. 07:13:38

FKFV nem nátriumkloriddal szór, pont a fent említettek miatt.

Rocko- 2010.02.03. 07:29:56

azért érdemes megfigyelni a sózási módszert is.
villamos megállóban emberünk úgy szórta a sót, hogy 2 lapátból beterítette az egészet,p edig egy hármas Tatra is beférne oda.
mekinél meg fiatal srác lapátból úgy szórta hogy egyenletes filmréteget hozzon létre a talaj fölött.

kérdés melyik mennyire jó, hatékony, környezetbarát.

Donor 2010.02.03. 07:46:11

Nem sokan lapátoltatok havat mi? :)
A só önmagában nem ér semmit.
Le kell tolni, és a már tiszta járdát kel sózni, mert különben lefagy és jobban csúszik mint a letaposott hó.
A közterületesek is így dolgoznak a hókotrókkal.

Apám háza előtt 1kg só több alkalomra elegendő. Ja persze saját ház, saját pénz ezért nem szórom feleslegesen.
A környező növények élnek és virulnak, tehát joggal gondolom azt hogy nem sózom túl a járdát.

Persze egyetértek azzal hogy tiltsák be a sót, mert túlzásba viszik a lusta házmesterek, de szerintem a közterületeseknek is be kellene tiltani, hiszen a kocsimban is kárt tesz a só és nem a járdára kiszórt felesleg miatt.

Eleve pofátlanságnak tartom hogy engem megbüntetnek azért ha nincs letakarítva a járda (ugyanis a tisztán tartása is kötelező, nem csak a hókotrás) miközben a szemközti buszmegállóban tömör jégpáncélra döngölt hó van és takarító munkásokat akkor látni amikor piros hó esik.

Másik, hogy ha a járdán ami közterület és nem az én tulajdonom, elcsúszik valaki, nehogy már én legyek a hibás. Vegyen olyan cipőt ami nem csúszik. Én feltakarítom nem arról van szó, letolom a havat, de nem lehetek ott 24 órában azt lesni hogy jaj, nehogy megbotoljon valaki.

Nem szeretem az ilyen kettős mércét. Ha én balesetet szenvedek a kátyú, vagy a csúszós út miatt akkor nem az út viszonyoknak megfelelően vezettem, megbüntetnek. Ha valaki elcsúszik a házam előtt, akkor megint csak engem büntetnek meg.

metal · http://electric.blog.hu 2010.02.03. 07:48:33

Ha egy bőr cipő megfelelően van ápolva, akkor a só nem okoz semmilyen kárt benne! De a többivel egyetértek.
@Donor: "Másik, hogy ha a járdán ami közterület és nem az én tulajdonom, elcsúszik valaki, nehogy már én legyek a hibás. Vegyen olyan cipőt ami nem csúszik. Én feltakarítom nem arról van szó, letolom a havat, de nem lehetek ott 24 órában azt lesni hogy jaj, nehogy megbotoljon valaki.
"

Nem is kell azt lesni. elég, ha letakarítod a havat, ha valaki ezek után is elesik, az béna.

macska69 2010.02.03. 08:23:43

Lakótelep. Érdemes megnézni, ahogy a térdig érő hóra elkotrás helyett rászórták az okosok a sót. Lábszárközépig érő kásás trutyi lett belőle, amin sem gyalog menni nem lehet, sem az autók nem tudják rajta átverekedni magukat. Ha már segíteni nem tudsz (vagy nem akarsz), legalább árts - ez lehet a szlogenje a köztereseknek, lusta házmestereknek... Hogy ártalmas-e a sózás? Tűntek már el városok, falvak az idők folyamán, mert sóval felszórták.

gumimacsek 2010.02.03. 08:25:30

@100holdas: semmi köze hozzá a főkefének... a járda takarítása az ingatlantulajdonosok feladata

gumimacsek 2010.02.03. 08:29:40

az úttest meg a tulajdonos/kezelő dolga (Táltos u. esetében kerületi önkormi)

MP 2010.02.03. 08:51:17

EZ a hóeltakarítás tipikus példája annak amikor egy állami vagy legalábbis közületi feladatot áthárítanak azokra akiknek semmi közük sincs hozzá. Mert ha a járdára akarok hozatni egy konténert engedély kell hiszen közterület de a takarítása az az én feladatom. Szerintem meg nem.

nehülyéskedj 2010.02.03. 08:52:57

@macska69: Hol láttál te ilyet? A mi környékünkön, bizony a lakótelepen teljesen letisztítják a gondnokok (vagy fizetett embereik) a járdát, a családi házak tulajainak meg legalább a fele nem.

nehülyéskedj 2010.02.03. 08:53:28

@MP: Nem szerinted kérdése, hanem törvény kérdése.

nehülyéskedj 2010.02.03. 09:06:08

@macska69: Én még komolyan nem láttam ilyet. Ha ott így csinálják, akkor nagyon rosszul csinálják.

Idet 2010.02.03. 09:17:14

Valamennyire meg lehet védeni a bőrcipőt, ha a vadászboltokban vagy cipőkellékesnél kapható fókazsírral előre impregnáljuk.

Mint a régi fajta cipőkrémet, magyarul bokszot, lapos fémdobozban árusítják, kicsit unjó a szaga, de nem vészes. A cipő-csizma viszont meghálálja!

metal · http://electric.blog.hu 2010.02.03. 09:19:03

@Idet: Lehet kapni viaszosat is, annak a szaga is jó, és ugyanúgy megvédi a cipőt.

macska69 2010.02.03. 09:22:38

Már alakul a helyzet, lassan itt is belejönnek. Már csak bokáig ér. Na nem mindenhol, csak a ház körül és a parkolóban... Semmi vész. Csak a három kerekesszékes lakó esett fogságba és az idősebbek. De mindenhez hozzá lehet szokni. Lassan eljön a tavasz. Türelmesen kivárjuk...

Idet 2010.02.03. 09:24:58

@nehülyéskedj: Őrmező. A házak előtt rendben van, a közterületi járdákat tegnap végre sikerült letakarítani, az úttest szélén viszont a @macska69 által leírtak a jellemzők. És persze a sózás minden mennyiségben.

záporjózsi 2010.02.03. 09:29:15

@trx: A hidakat és a felüljárókat gyakorlatilag azonnal el kell kezdeni síkosságmentesíteni. Sokszor a két oldal között pörögnek a gépek. A járdákat is elég gyorsan elkezdik takarítani. A sózás pedig olyan dolog, hogy hiába van alternatív megoldás, egyszerűen fel sem fogják az illetékesek, hogy azzal is lehetne dolgozni. Síkosságmentesítés=só. Ennyire értenek hozzá.

Lord_M_ 2010.02.03. 09:29:37

A cipőre, csizmára kent szilikon is megvédi a lábbelit, mindentől. sőt, a szekrénybenhagyás meg pláne.
De komolyan már, értem én, hogy a cipőt amúgy is (bőrt különösen) ápolni kell, de azért mégis egy vicc, hogy azért kell extra köröket futnom mert egyeseknek nehezére esik a lapátot használni. Mert lássuk be, nem akkor lesz a cipő a képen látható módon sómarta, ha a járdán el van tolva a hó, és az alja le van sózva, hanem amikor a hó tetejére szórják, és kialakul ez a barna szutyok, ami el nem olvad, meg nem fagy, de legalább az emeber bokáig süllyed benne. A többi meg fizika, ilyenkor körbeöleli a cipőt ez a pempő, kissé megolvad, megnedvesíti a cipőt... és mire hazaérsz már úszik is a bőr a csodás sófürdőben.

Lapátolás...

Természetesen nem kell két percenként ellapátolni, nem elvárás, de amikor a sóval kikocog a kedves embertárs, akkor kicsit tornázhatna a lapáttal... úgyis el vagyunk lustulva... ennyi mozgás még egészséges is.

Másfelől ez a közterület, nem közterület, enyém, nem enyém vita meddő, de igazságtalan. Ha kiraksz a ház elé valamit, vagy konténert kérsz, akkor nem a tiéd, közterület, és különben is. Ha valamit csinálni kell vele, akkor a tiéd, old meg. Nem volna ezzel baj, ha nem mindenhol a büntetésbe szaladna bele az ember.

Ilyenkor össze lehetne szedni a segélyért könyörgőket és akut munkanélkülieket (némi extra juttatással megfejelve), és lapátot a kézbe és lehet járni a várost. Mindenki elégedett lenne, lenne munka, lenne pénz, hó se lenne a járdán.
(mielőtt valaki követ ragad és sarkítani fog : nem a karján két gyerekkel munkanélkülivé vált nőkre gondoltam)

Idet 2010.02.03. 09:30:10

@metal: Hogy hívják?

Nekem a fókazsír nagyon bevált, azt direkt latyakban, sárban való tapicskoláshoz találták ki. Egyébként, a szaga leginkább a régi háziszappanéhoz hasonlít.

Biztosan jó a másik is!

Idet 2010.02.03. 09:50:24

@Lord_M_: Hát igen. A sókeveréket használták bőrhöz, csakhogy a bőr kikészítésének fázisában, és a bőrlap belső felét dörgölték vele, nagyapámnál láttam, aki szűcs volt, amikor a birkabőrt készítették ki.

Ilyenkor tényleg inkább a műa. hótaposót kell elővenni.

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.02.03. 11:49:00

@kendyone 2010.02.03. 00:28:08: ahogy a következő hozzászóló elhitte, megerősítem: vegyes trutymákot hintettek. Vagy előbb egyiket, utóbb másikat, de azonos járdaszakaszra: a két felső kép ugyanott készült, jól látszik, azonos a térburkolat.

A szemben lévő irodaházban nem vacakoltak rusnya barna zúzalékkal, ott most konkrétan annyi a só, hogy már nincs annyi csapadék, ami képes lenne felolvasztani, tehét konkrétan az egyenletes sóréteg csúszik, tán még jobban, mint a hó...

Jermann Kálmán · http://jermann.blog.hu 2010.02.03. 11:51:23

Ja, és természetesen minden környező objektum padlóját a behordott kavics borítja, mert az apró zúzalékot igen könnyű pár lépés erejéig magunkkal hurcolni a cipőtalp bordázatában.

metal · http://electric.blog.hu 2010.02.03. 13:01:40

@Idet: Fejből nem tudom, este megnézem otthon, én a cipészemnél szoktam venni, és kellemes mézes illata van. Kb. 1 doboz 600Ft, és elég szokott lenni egy évre.
süti beállítások módosítása